امروز: جمعه 7 ارديبهشت ماه 1403 - Friday 26 April 2024

عملكرد و سود و زيان بانك صادرات و حركت بانك به سمت سودآوری و خروج از زيان دهی در سال 99


عملكرد و سود و زيان بانك صادرات بر اساس گزارش هاي بانك روي كدال بورس اوراق بهادار تهران، نكات قابل توجهي را در مورد عملكرد مالي بانك، دارايي ها و منابع مالي، سپرده ها و تسهيلات، اموال قابل توجه بانك و مطالبات معوق و طلب هاي قابل توجه آن از دولت، شركت ها و سازمان ها و نهادهاي مختلف نشان مي دهد كه هر گوشه از آمارها و گزارش عملكرد بانك حكايت از توان قابل توجه مالي و دارايي ها، و حركت بانك به سمت سودآوري و خروج از زيان دهي در سال هاي آينده دارد و موضوعاتي كه در سال هاي گذشته عامل زيان ده شدن بانك به دليل صورت هاي مالي جديد واستانداردهاي ifrs  بوده را به تدريج برطرف خواهد كرد.

نگاهی به صورت های مالی منتشر شده بانک ها در سال های 95 تا 98 نشان دهنده این واقعیت است که تحت تاثیر شرایط کلان اقتصادی، نیاز واحدهای اقتصادی به نقدینگی برای سرپا ماندن و ادامه فعالیت، مخارج  و بدهی های دولت، و سیاست های بانک مرکزی برای کنترل بازار پول و ارز، ساماندهی موسسات غیرمجاز و نظارت دولت بر بخش های مختلف اقتصادی و... فشار بر بانک ها و هزینه های آنها به شدت رشده کرده و افزایش هزینه ها برخی بانک ها را با زیان و یا سود کم مواجه کرده است.

 بررسی ها نشان می دهد که برای کاهش فشار بر بانک ها و اصلاح ساختار مالی آنها، دولت باید اقدامات و سیاست های خود را تنظیم و اصلاح کند و تنها با تکیه بر بانک ها  و رشد هزینه های آنها، به ساماندهی مخارج خود و تامین نیازهای واحدهای اقتصادی به پیش نرود.

افزایش تقاضا برای سهام بانک صادرات ایران
بر اساس صورت‌های مالی منتشر شده، سود خالص بهار، تابستان و پاییز سال ۱۳۹۸ بانک صادرات به ترتیب معادل ۱۴۲ میلیارد ریال، ۳۸۵ میلیارد ریال و ۳۴۹ میلیارد ریال است. سود خالص دوره ۹ ماهه به ازای هر سهم معادل ۵ ریال اعلام شده است.

در نهایت افزایش تقاضا برای سهام بانک صادرات ایران در چند ماه گذشته و رسیدن به بیشترین قیمت سهام، باعث شده توجه همه فعالان به سهام این شرکت جذب شود، شرکتی که به دلیل وجود دارایی‌های ارزشمند مورد توجه قرار گرفته است.

سرمایه‌گذاری‌های بانک صادرات ایران از وضعیت مطلوب و پتانسیل خوبی برای شناسایی سود برخوردار است که در این میان می‌توان به سرمایه‌گذاری در شرکت های پتروشیمی داراب، پتروشیمی فسا، پتروشیمی جهرم، کود شیمیایی اوره لردگان، پتروشیمی گلستان و گروه مالی سپهر صادرات اشاره کرد.

براین اساس، با نگاهی به عملکرد و مشکلاتی که بانک صادرات ایران به عنوان یک بانک خصوصی شده که همچنان حدود 58 درصد سهام آن در اختیار دولت و یا مدیریت دولت بابت سهام عدالت است، می توان دریافت که بانک های کشور و بانک های بزرگ با  وضعیتی مواجه هستند که نیازمند همراهی دولت، بانک مرکزی و نهادهای نظارتی برای کاهش هزینه های خود هستند.

این اقدامات باید ضمن کاهش بدهی دولت به بانک ها، تهاتر بدهی بانک ها به بانک مرکزی با بدهی دولت و مطالبات معوق بانک ها از یک سو، و  افزایش سرمایه بانک ها، کاهش نرخ سود سپرده ها، کاهش فشار بر بانک ها برای تامین مخارج دولت، ساماندهی موسسات غیرمجاز و بازار غیرمتشکل پولی، تامین نیاز واحدهای مشکل دار اقتصادی و... مواجه شود و نباید تمام مشکلات اقتصادی را با تکیه بر تسهیلات بانکی ساماندهی کرد. زیرا مشکل دار شدن ساختار مالی بانک ها، خود می تواند به معضلات موجود و  ادامه روند مشکلات  کنونی بازار پول و ارز منجر شود.

از این رو مطالعه عملکرد و ساختار مالی بانک ها و به عنوان نمونه بانک صادرات ایران می تواند در هدایت دولت و بانک مرکزی و رهنمودهای مناسب جهت کاهش مشکلات، موثر واقع شود.

تحولات اتفاق افتاده از جمله افزایش سرمایه بیش از ۲۰۰ درصدی،کاهش تعداد و کارایی شعب از طریق ادغام شعب کوچک‌تر با شعب بزرگ‌تر و سودده، کاهش تعداد کارکنان و کاهش مطالبات غیرجاری، کاهش هزینه تأمین منابع و بهبود ترکیب دارایی‌ها و همچنین ساختار صورت‌های مالی، منجر به شناسایی سود خالص «وبصادر»  در سال ۱۳۹۸ شد.

بانک صادرات ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین بانک‌های کشور و همچنین بورس اوراق بهادار تهران همواره مورد توجه فعالان بازار سرمایه بوده است.

تحولات اتفاق افتاده از جمله افزایش سرمایه بیش از ۲۰۰ درصدی این بانک از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها، در اسفندماه ۱۳۹۷ که موجب خروج این بانک از مشمولیت ماده ۱۴۱ شد، کاهش تعداد و کارایی شعب از طریق ادغام شعب کوچک‌تر با شعب بزرگ‌تر و سودده، کاهش تعداد کارکنان و کاهش مطالبات غیرجاری، بهبود ترکیب دارایی‌ها و ساختار صورت‌های مالی، منجر به شناسایی سود خالص از سه ماهه اول سال ۱۳۹۸ شد.

بر اساس گزارشات فعالیت ماهانه، مجموع منابع در اختیار بانک مشتمل بر انواع سپرده در اسفندماه ۱۳۹۸ نسبت به ماه مشابه در سال قبل بیش از ۴۵ درصد افزایش یافته و به بیش از ۲ میلیون و ۲۱۳ هزار میلیارد ریال رسید که ۲۶ درصد آن از طریق سپرده‌های کم هزینه (انواع سپرده‌های قرض‌الحسنه) تأمین شده است.

افزایش درصد جذب منابع کم هزینه در سال ۱۳۹۸ معادل ۲ درصد بوده که منجر به کاهش بهای پول برای بانک می‌شود. با توجه به رشد نقدینگی کشور که در سال های آتی نیز ادامه خواهد داشت، عملکرد بانک صادرات از منظر جذب منابع و همچنین سیاست‌های انبساطی اعمالی از جمله کاهش نسبت مالکانه بانک‌ها، انتظار افزایش شدید در منابع بانک‌ها و افزایش سودآوری آن‌ها برای سال ۱۳۹۹ معقول مینماید.

هزینه تأمین منابع از محل سپرده‌ها در اسفند ماه ۱۳۹۸ با کاهش ۳ درصدی نسبت به سال گذشته به ۱۰ درصد رسیده و از این رو می‌توان گفت عملکرد بانک در این خصوص بهبود یافته است.

مجموع تسهیلات اعطایی در اسفندماه ۱۳۹۸ اعم از عقود مشارکتی و مبادله‌ای بیش از یک میلیون و ۳۵۵ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به سال قبل از آن ۳۰ درصد افزایش نشان می‌دهد که این میزان کمتر از رشد منابع بانک بوده و نشان دهنده کاهش نرخ مصارف به منابع است.

 مجموع درآمد بانک از محل تسهیلات اعطایی در اسفندماه ۱۳۹۸ از ۱۴۲ هزار میلیارد ریال فراتر رفت که حکایت از رشد ۱۸ درصدی نسبت به سال گذشته دارد. کاهش بیشتر نرخ سپرده (هزینه) نسبت به کاهش نرخ تسهیلات (درآمد) منجر به بهبود وضعیت درآمدهای مشاع در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال قبل از آن شده است.

نرخ میانگین جذب پول و منابع بانکی در بانک صادرات از ۱۰٫۶ درصد در سال ۹۶ به ۹ درصد در سال ۹۷ و ۷٫۸۵ درصد در ۱۰ ماهه نخست سال ۹۸ کاهش داشته و در دو سال اخیر، هر سال بیش از یک درصد کمتر شده است و به دنبال افزایش سهم سپرده های کم هزینه و رشد درآمد تسهیلات، نرخ جذب منابع در بانک صادرات کاهش یافته و به سودآوری بانک در سال ۹۸ کمک کرده و همان طور که مدیرعامل آن گفته بود سال ۹۸ برای بانک صادرات سال جهش بزرگ بوده است.

همچنین بانک صادرات به ازای هر ۱۰ هزار تومان تراکنش خرید در دی‌ماه ۹۸، معادل ۷۳ ریال کارمزد پرداخت کرده که نه تنها کمتر از میانگین ۱۰۶ ریال میانگین همه بانک ها محسوب شده و می تواند فرصت ویژه ای برای گسترش خدمات بانکداری الکترونیک و تراکنش ها در بانک صادرات باشد، بلکه این رقم از عدد ۸۲ ریال میانگین کارمزد تراکنش خرید آبان ماه ۹۸ نیز کمتر است و نشان می دهد که کارمزد و هزینه های تراکنش خرید در بانک صادرات در سه ماه منتهی به پایان دی ماه ۹ ریال معادل ۱۱ درصد کاهش یافته و نشانه تحقق برنامه های بانک صادرات ایران در کاهش هزینه‌ها و بهبود درآمد های غیر مشاع است.


تاریخ خبر: 1399/02/01